Βασικός άξονας για μια υγιεινή ζωή είναι η διατροφή και οι καθημερινές συνήθειες.
Ο μέσος άνθρωπος σήμερα θέλει να ξέρει τι τρώει, αλλά οι γνώσεις του σχετικά με τη διατροφή συχνά περιορίζονται στις σκόρπιες πληροφορίες των ΜΜΕ. Η επιστήμη της διατροφής ασχολείται με τα τρόφιμα σε σχέση με την υγεία. Ασχολείται με θέματα ευρέος φάσματος, από τη μελέτη των κλινικών νόσων που προκαλούνται από μια συγκεκριμένη διατροφική ανεπάρκεια, όπως π.χ. το σκορβούτο (προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης C), μέχρι το σχεδιασμό διατροφικών προγραμμάτων σε πιο σύνθετες καταστάσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση. Σήμερα, η επιστήμη της διατροφής περιλαμβάνει την «πρόληψη της ασθένειας», στην οποία η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.
Ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό και μην παραλείπετε γεύματα.
- Εάν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων, μπορείτε να επιλέξετε μια μερίδα φρούτου ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
- Χρησιμοποιείτε μόνο αλείμματα με χαμηλά λιπαρά στο ψωμί σας και περιορίστε την ποσότητα.
- Προτιμάτε τα ακατέργαστα τρόφιμα, όπως ψωμί, μακαρόνια και ρύζι ολικής αλέσεως ή δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη για το πρωινό.
- Τρώτε μισό πιάτο λαχανικών με το ζεστό γεύμα σας.
- Περιορίστε τα γλυκά, τα κέικ, τις σοκολάτες, τα ανθρακούχα ποτά, τα fast food και τα μπισκότα.
- Ξεχάστε ότι υπάρχουν ασανσέρ – χρησιμοποιείτε τις σκάλες! Εισάγετε στην καθημερινότητά σας τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας. Πηγαίνετε να κάνετε τα ψώνια σας με ποδήλατο, πηγαίνετε για χορό, βγάλτε το σκύλο βόλτα – όλα μετράνε!
- Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καφές, το τσάι, ένας ελαφρύς ζωμός και περιστασιακά κάποιο ανθρακούχο ποτό διαίτης είναι επιτρεπτά σε ορισμένες ποσότητες. Προσοχή στα ανθρακούχα ποτά, τους φρουτοχυμούς και το αλκοόλ.
- Μην καπνίζετε.
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας σε θέματα σωστής διατροφής. Επίσης χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους εθνικούς διατροφικούς οδηγούς.
Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας για μια καλή υγεία είναι ο προληπτικός έλεγχος, που περιλαμβάνει απαραιτήτως ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις, ώστε αφενός να περιοριστούν πιθανοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου και αφετέρου να διαγνωστούν εγκαίρως και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά διάφορες παθήσεις, χρόνιες και μη.
Συμβουλές Διατροφής για ένα Υγιές Βάρος
Διατροφικές οδηγίες για μία υγιή εγκυμοσύνη
Διατροφή για τη μητέρα και το βρέφος – μητρικός θηλασμός
Διατροφή κατά τη νηπιακή ηλικία 1-3 ετών