Η υπερλιπιδαιμία είναι η αύξηση των λιπιδίων του αίματος και αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο. Η δυσλιπιδαιμία είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων, η οποία όταν συνδυάζεται και με άλλους παράγοντες κινδύνου (π.χ. κάπνισμα) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παθογένεια της αθηρωματικής νόσου, αποτέλεσμα της οποίας είναι τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Η αύξηση των λιπιδίων μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία και είναι σύνηθες στο εργαστήριο σε μικρά παιδιά να βρίσκουμε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι η αθηρωματική νόσος μπορεί να ξεκινά από την ηλικία των επτά (7) ετών.
Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό, ο πιο συνηθισμένος όμως είναι η διατροφή. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται σε πολλές τροφές, τις οποίες όλοι μας καταναλώνουμε καθημερινά, συμβάλλουν στην αύξηση της λεγόμενης κακής χοληστερίνης (LDL-χοληστερόλη). Από την άλλη μεριά η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης. Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας τη διατροφή αυτή, σε συνδυασμό με την αποφυγή άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα.