Μήπως έχετε δείγματα υπέρτασης;

 

 

Μεγάλο ποσοστό ατόμων παγκοσμίως εμφανίζει υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που τελικά το γνωρίζουν ότι πάσχουν. Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για την υπέρταση, αφού μάλλον υποτιμάται η σοβαρότητά της. Πιο συγκεκριμένα αρκετοί ασθενείς λαμβάνουν μεν αντιυπερτασική αγωγή, αλλά τη διακόπτουν μετά από λίγο, καθώς δεν την κρίνουν εν τέλει απαραίτητη, ενώ σύμφωνα με τις στατιστικές το 85% των ασθενών δεν συμμορφώνονται καν με τις οδηγίες του  γιατρού. Η ελλιπής συμμόρφωση στο θέμα της υπέρτασης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ζωτικά όργανα του οργανισμού, όπως είναι η καρδιά, οι νεφροί, ο εγκέφαλος και τα μάτια. Έτσι λοιπόν για την καλή λειτουργία του συνόλου του οργανισμού και την προστασία των επιμέρους οργάνων πρέπει να φροντίζουμε επιμελώς για τη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η μέση αρτηριακή πίεση ενός υγιούς ατόμου είναι περίπου 120/80 mmHg. Αν οι τιμές ξεπερνούν τα 140/90 mmHg, τότε ανήκετε μάλλον στην κατηγορία των υπερτασικών και πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μετρήσεις μεταξύ των 130 και 140 mmHg χαρακτηρίζονται ως προϋπερτασικό στάδιο, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί με φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως είναι η άσκηση, η χαμηλή κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή διατροφή.

Ακόμα μια δυσκολία στην αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα ή δεν έχει συμπτώματα που να συνδέονται ευθέως με αυτή. Τέτοια είναι ο  πονοκέφαλος, η ρινορραγία, οι ζαλάδες, οι εξάψεις και το αίσθημα της κούρασης, τα οποία είναι πολύ πιθανό να εμφανίζονται και σε ένα υγιές άτομο με πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Εαν όμως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σε υπερτασικούς ασθενείς, που δεν έχουν μεριμνήσει για την κατάστασή τους, τότε σημάδια όπως είναι η ναυτία, οι οξείς πονοκέφαλοι, ο εμετός, το λαχάνιασμα και η θολή όραση είναι αποτελέσματα βλαβών, που έχουν προκληθεί από την υπερταση σε ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια, η καρδιά και οι νεφροί.

Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω συμπτώματα, όχι για να πανικοβληθείτε, αλλά για να κλείσετε ένα προληπτικό ραντεβού με το γιατρό σας:

1. Δύσπνοια

2. Πονοκέφαλος

3. Ρινορραγία

4. Κούραση και νύστα

5. Σύγχυση

6. Εμβοές

7. Εμετός

8. Έντονη εφίδρωση

9. Θολή όραση

Τέλος, μην θεωρείτε δεδομένο πως αν δεν παρουσιάζετε τα παραπάνω συμπτώματα δεν είστε υποψήφιος υπερτασικός, αφού το κύριο χαρακτηριστικό της υπέρτασης εξακολουθεί να είναι η απουσία των συμπτωμάτων. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να είστε σίγουροι για την καλή πορεία της υγείας σας είναι να ελέγχετε τακτικά την πιεσή σας στο σπίτι ή στο φαρμακείο και να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.