Πόσο σημαντικοί είναι οι εμβολιασμοί;

 

 

Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας, καθώς σώζουν περισσότερες από 3.5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους από νόσο ή ισόβια αναπηρία. Η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων κινητοποιεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος, ώστε να αντισταθούν στη μολυσματική ασθένεια, καταστρέφοντας τον ιό, προτού εκδηλωθεί νόσος.

Το εμβόλιο ενεργοποιεί την ικανότητα αντιμετώπισης λοιμώξεων και τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος χωρίς έκθεση σε ενεργό νόσο. Ένα εμβόλιο περιέχει μία  νεκρή ή εξασθενημένη μορφή ή παράγωγο του λοιμώδους παράγοντα. Όταν το εμβόλιο χορηγηθεί σε ένα υγιές άτομο, ενεργοποιεί μία ανοσολογική απάντηση. Το εμβόλιο κάνει τον οργανισμό να νομίζει ότι έχει εισβάλει ο συγκεκριμένος λοιμώδης παράγοντας και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται για να καταστρέψει τον εισβολέα και να το προφυλάξει από μελλοντική μόλυνση. Όταν ο οργανισμός εκτεθεί σε μία ασθένεια, για την οποία έχει εμβολιαστεί, τα μικρόβια που εισβάλλουν έρχονται αντιμέτωπα με αντισώματα έτοιμα να τα καταστρέψουν. Η ανοσία που αναπτύσσεται μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοια με εκείνη που αποκτάται μετά από φυσική μόλυνση. Για μερικές ασθένειες ο εμβολιασμός μπορεί να προκαλεί καλύτερη ανοσία απ’ ό,τι η φυσική μόλυνση. Επίσης, τα εμβόλια χορηγούνται χωρίς τον κίνδυνο των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου. Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν. Αυτό το γεγονός οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι οι ασθένειες αυτές δεν είναι πια απειλητικές, καθότι δεν γίνονται αντιληπτές όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η πρόληψή τους μέσω του εμβολιασμού, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες (π.χ. Γρίπη, Πνευμονιόκοκκος, Ηπατίτιδα, Τέτανος, Ερυθρά κ.ά.). Δεδομένης μάλιστα της συνεχούς αύξησης του μέσου όρου ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες από αυτές γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.

Δυστυχώς κυκλοφορεί η φοβία ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, ενώ η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι η αιτία για τη δημιουργία μιας επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή, γιατί για να χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί (π.χ. ΕΟΦ, EMA, FDA).

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.infovac.gr/.