"Ακριβά και περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζονται, συνταγογραφούν οι γιατροί."
Αυτό απαντά η πλειοψηφία των πολιτών, που σε ποσοστό 84% δηλώνει ότι υπάρχει πολυφαρμακία και αυτή οφείλεται στους γιατρούς κατά 50%, 24% στους ασθενείς, 19% στις φαρμακευτικές εταιρίες και 4% στους φαρμακοποιούς. Κατ' επέκταση, σε ποσοστό 92% θεωρούν ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες επηρεάζουν τους γιατρούς για να προωθούν περισσότερο τα ακριβότερα φάρμακα και κατά 95% ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να ελέγχει τη συνταγογράφηση των γιατρών.
Τα στοιχεία αυτά είναι ουσιαστικά οι απαντήσεις που έδωσαν πολίτες στην πανελλαδική έρευνα Hellas Health IV για την υγεία των Ελλήνων, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε δείγμα 1008 ατόμων.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Έλληνες (ποσοστό 25%) λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από το φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού, στις μισές περιπτώσεις από αυτές (50%) το φάρμακο το έχει συστήσει ο φαρμακοποιός, 4 στους 10 (41%) το έχει συστήσει ο γιατρός και σε ποσοστό 8% το έχει συστήσει φίλος ή γνωστός.
Σε ποσοστό 80% οι πολίτες θεωρούν ότι η πολυφαρμακία μπορεί να μειωθεί με τον έλεγχο της συνταγογραφίας των γιατρών, το 35% με τη διακοπή έμμεσων ή άμεσων "δώρων" από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους γιατρούς, το 32% με τον έλεγχο των πωλήσεων στα φαρμακεία, το 26% με την καθιέρωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, το 10% με την αύξησης της ιδίας συμμετοχής του ασθενή και το 9% με τη μείωση των κυκλοφορούντων φαρμάκων.
Η έρευνα όμως κατέγραψε και άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα: αυτό της ελλιπούς ενημέρωσης για τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς. Ένας στους δύο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει, δύο στους δέκα θεωρούν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι, ενώ σε ποσοστό 13% δεν γνωρίζουν καλά τις οδηγίες για το πως πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.
Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες εμφανίζονται να εμπιστεύονται το φαρμακοποιό. Μάλιστα σε ό,τι αφορά την κοινωνική προσφορά, τους κατατάσσουν σε δεύτερη θέση (64%) μετά τους δασκάλους και ακολουθούν οι οδοντίατροι (58%), οι γιατροί (53%) και οι δικαστές (32%). Ένας στους δύο επισκέπτεται το φαρμακοποιό του μία έως τρεις φορές το μήνα. Περισσότεροι από τους μισούς που ρωτήθηκαν (59%) πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά όλα τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ το 85% προτιμά πολλά φαρμακεία με έναν φαρμακοποιό. Το 63% των ερωτηθέντων κρίνει τη σχέση με τον φαρμακοποιό του ως "πολύ καλή", το 35% ως "καλή" και μόνο το 2% μέτρια.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα προχωρήσει άμεσα σε πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και την ασφαλή κατανάλωση φαρμάκων.